Quantcast
Channel: Skolappar.nu
Viewing all 18 articles
Browse latest View live

Amazing Alex – En app att förlora sig i

$
0
0

Användningsområden

Amazing Alex består av banor med olika mål, t.ex. att få en boll att ramla i en korg, eller en spargris att gå i kras. Till varje bana hör en verktygslåda med olika hjälpmedel. Hjälpmedlen använder du för att bygga upp en kedjereaktion där målet till slut nås. Dessutom finns tre stjärnor utplacerade på varje bana som man ska ”fånga”. Efter att ha samlat ihop ett visst antal stjärnor kan du även bygga egna banor och spela andras som du laddar ner till appen.

Amazing Alex

Så här kan en bana se ut vid start…

Amazing Alex

…och så här kan den se ut när du har använt hjälpmedlen för att nå målet!

Spelet är pedagogiskt uppbyggt och på de första banorna får du hjälp på skärmen för att veta vad du ska och kan göra. Dessa försvinner efter hand och sedan läggs nya hjälpmedel till i takt med att svårighetsgraden stiger. Det är ett spel man kan göra både enkelt, och väldigt klurigt beroende på hur många, om några, stjärnor man försöker fånga. Föremålens egenskaper och reaktioner känns realistiska i de allra flesta fall. Appen finns bara på engelska, men det gör inte så mycket eftersom spelet inte är beroende av tal eller text.

Amazing Alex

På de första banorna visar pekhanden vad du ska göra, och var du ska ställa brädan i det här fallet.

Lösningar man gjort sparas tyvärr inte, vilket gör det svårt att avbryta en bana mitt i för att återvända till den. Då får man börja om från början med sitt klurande. Signaturmelodin är förfärlig, medan ljudeffekterna inne på banorna är lugna och bara består av föremålens ljud när de studsar omkring. Ljuden känns dock lite fördröjda. I något fall är inte föremålens uppförande realistiska. Saxar sitter t.ex. ”fast” i luften och kan inte trilla på andra föremål.

Funktioner

  • Fyra olika miljöer med sammanlagt 112 st banor.
  • Möjlighet att ta hjälp av andra spelares lösningar.
  • Möjlighet att ladda ner banor som andra spelare skapat.
  • Möjlighet att skapa egna banor.
  • Möjlighet att stänga av delafunktionen.
  • Inga in-app-purchases.
  • Twitter- och Facebookintegration.

Tänk utanför appen

Appen får en kanske först att tänka på fysiska begrepp som densitet, tyngdlag och rörelsebana, men som språklärare får jag snart helt andra idéer!

Amazing Alex har spelats intensivt av min fyraåring hemma – och hans far! Det är verkligen ett spel man kan mötas över och diskutera. Det lämpar sig ypperligt för att träna sig i att ställa en hypotes, testa den och göra justeringar för att uppnå ett mål och därmed passar det också för att diskutera lösningar, motivera ställningstagande, kompromissa och komma överens. Det är också värdefullt att träna på att beskriva ett händelseförlopp på ett begripligt sätt i tal och/eller skrift – vare sig det är på svenska, engelska eller andra språk!

Dessutom behöver inte spelet stanna i appen! Vi fick till slut införa en 20-minutersregel för spelandet hemma eftersom Sam blev så uppslukad och då blev han genast mer kreativ. Han ritade banor med papper och penna och byggde upp banor på golvet med det vi hade till hands!

Amazing Alex

Sam, 4,5 år, har ritat en egen bana!

Undervisningens syfte

Fy Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med fysikens begrepp, modeller och teorier samt förståelse för hur de formas i samspel med erfarenheter från undersökningar av omvärlden.

Sv Eleverna ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.

En Eleverna ska ges möjlighet att utveckla en allsidig kommunikativ förmåga. Denna förmåga innebär att förstå talad och skriven engelska, att kunna formulera sig och samspela med andra i tal och skrift och att kunna anpassa sitt språk till olika situationer, syften och mottagare.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Fy Använda kunskaper i fysik för att kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle.

Fy Använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Sv En Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

En Använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda.


Google Drive – Ett stabilt alternativ för gemensamma dokument

$
0
0

Användningsområden

Många skolor använder Google Drive som lagringsställe för elevernas arbeten och som ett ställe att ge effektiv respons, och föra en dialog kring skolarbetet i direkt anslutning till de olika uppgifterna. Dessutom är det ett utmärkt redskap när elever ska samarbeta kring dokument. Därför kan man se Google Drive både som en lagringsyta, ett Officepaket och som en plattform för kommunikation.

För alla som använder sig av Google Drive på webben har ett bra alternativ till plattan varit hett efterlängtat. Låt mig dock börja med att säga att det inte är läge att slänga ut laptopen riktigt än om du använder Google Drive mycket, och fullt ut, i vardagen.

Appen är stabil och lättanvänd. Gränssnittet är enkelt, funktionellt och estetiskt tilltalande, och du känner genast igen startsidan från skrivbordsversionen (den som finns i datorn) även om layouten är mer avskalad:

Google Drive

Den stora skillnaden mellan att använda appen på plattan och att använda Google Drive på datorn, är att det saknas en hel del funktioner i appen. Men först – vad är det man kan göra? Jo, du kan ladda upp dokument till din Drive. Särskilt enkelt är det ju att kunna ladda upp filmer, eller foton man tagit med sin iPhone eller iPad. Tänk bara på att “tillåta” när telefonen eller plattan frågar om appen får tillgång till dina bilder. Tackar man nej har jag inte hittat något sätt att ångra detta och då kan man inte heller ladda upp bilder från (i mitt fall) telefonen. Inte bra.

Du kan också skapa dokument och mappar, samt redigera och dela dessa med andra. Skriva i realtid kan man också göra, och det verkar som om det man skriver autosparas även om detta inte syns på samma tydliga sätt som i skrivbordsversionen.

Sedan finns det tyvärr en hel del saker du inte kan göra i appen. Du kan inte publicera ett dokument på webben via appen, eller ladda ner ett dokument. Du kan inte läsa och skriva kommentarer eller använda chatten för att kommunicera kring ett dokument. Inte heller omarbetningshistoriken är tillgänglig. Dessa funktioner är i mina ögon den stora finessen med Google Drive – alla möjligheter till respons och kommunikation kring ett gemensamt innehåll som erbjuds. Det faktum att appen inte tillåter detta, innebär för mig att appen aldrig i dagsläget kan bli något annat än ett komplement till laptopen.

Med detta sagt är det dock viktigt att påpeka att man kan använda plattans webbläsare för att komma åt Google Drive, precis som man gör på sin dator. Den mobila versionen webbläsaren erbjuder är i och för sig delvis begränsad och framförallt väldigt rörig, men väljer du skrivbordsversionen kan du i teorin göra allt du kan göra på datorn. Problemet är att vissa funktioner blir svåråtkomliga på pekskärm och den är ganska buggig att använda. Nedan ser du två olika sätt att komma åt skrivbordsversionen i plattans webbläsare (Chrome i detta fall):

Google Drive

Funktioner

Utöver de funktioner jag tagit upp ovan kan man dessutom göra följande:

  • Du kan göra dokument tillgängliga offline.
  • Du kan kontrollera hur mycket utrymme du använt.
  • Du kan söka i din Drive.
  • Du kan flytta dokument mellan mappar.
  • Du kan redigera delningsinställningar.

Tänk utanför appen

Appen är absolut ett bra komplement för alla som använder Google Drive. De flesta skolor använder sig kanske antingen av laptops eller plattor, och när det gäller Google Drive är laptopar absolut att föredra. Däremot kan appen på en platta absolut vara ett bra komplement i situationer som kräver större rörlighet. Att dokumentera något på ort och ställe, t.ex. i samband med en geocacheorientering, intervju, eller ett studiebesök, kan vara mer inspirerande än att sätta sig ner efteråt och komma ihåg vad det egentligen var man var med om. I sådana här situationer är plattan både lättare att bära med sig, och tåligare, men också mer användarvänlig om man t.ex. inte har tillgång till ett bra underlag.

Skriva tillsammans i realtid kan man ju dessutom fortfarande göra förutsatt att man har en internetuppkoppling, och det är värt att komma ihåg att även om man inte kan se omarbetningshistoriken på plattan, så sparas ju fortfarande de ändringar som görs via en platta. Därmed kan man ju när man sedan har tillgång till en dator, enkelt se vem som skrivet vad, och när.

Undervisningens syfte

Då appen kan användas i princip alla ämnen där eleven ska producera någon slags skriftliga alster och lagra dessa ger jag här endast exempel från läroplanen och ett fåtal ämnen.

Lgr 11 Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande.

Sv  Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier. Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra.

Förmågor som eleverna ska utveckla

En Sv Mspr Formulera sig och kommunicera i tal och skrift

Sh Uttrycka och [...] argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv

Eleverna tycker till

På vår skola, Pauli gymnasium i Malmö, pågår just nu ett projekt där ett arbetslag och en klass (en samhällsklass åk 2) får testa iPad. Eleverna har i vanliga fall MacBook men sedan två veckor tillbaka är det bara iPaden de får använda i skolan. Eleverna använder i vanliga fall Google Drive tillsammans med sina lärare, men är alltså nu hänvisade till appen på iPad. I morse besökte jag klassen för att höra vad de tyckte.

Det var tydligt att eleverna på det stora hela upplevde att iPaden inte var ett tillräckligt redskap för skolarbetet. De tyckte att appen var jobbig att skriva i, och hade dessutom fått erfara att dokumenten såg olika ut i datorn och i appen. Bland annat hade sidnummer och fotnoter försvunnit i längre arbeten. Den kommunikation som eleverna tidigare hade i dokument (kommentarer och chatt) hade de fått flytta till Facebook och andra sociala medier, vilket de upplevde var klumpigt.

Sammanfattningsvis bekräftade elevernas reaktioner min uppfattning om att appen ännu bara kan fungera som ett komplement och inte som en ersättare till de elever och lärare som använder Google Drives alla funktioner i skolsammanhang.

Doceri – Få kontroll över whiteboardtavlan med din iPad

$
0
0
Doceri är en digital whiteboard som ger dig kontroll över tavlan genom din iPad. Du kan skriva, rita, dela bilder och förklara områden på tavlan oavsett var du befinner dig i klassrummet. Du kan även...

Läs hela inlägget på Skolappar.nu!

Malberts melodier – Upphovsrättsfri musik i olika genrer

$
0
0
I Malberts melodier har du har tillgång till 400 musikstycken av varierande karaktär för olika typer av projekt på iPhone/iPad. Melodierna kan lätt delas till andra appar, t.ex. iMovie.

Läs hela inlägget på Skolappar.nu!

Paint Vintage Music – Skapa retromusik till skolarbeten

$
0
0
Måla fram musik i retrostil och använd i musikundervisningen eller i elevers skolprojekt.

Läs hela inlägget på Skolappar.nu!

DayCape – Schemaapp med bildstöd

$
0
0
DayCape är en interaktiv digital fotokalender med påminnelsefunktion innan aktiviteten startar, tidsnedräkning när aktiviteten pågår och en möjlighet att utvärdera aktiviteten efteråt, vilket gör...

Läs hela inlägget på Skolappar.nu!

Quizlet – Arbeta med ord och begrepp på flera nya sätt

$
0
0
Arbeta med ord och begrepp på ett nytt och smidigt sätt. Skapa klassrum med flashcards, alla samlade på ett ställe för dina elever, oavsett plattform. Skapa egna för eleverna att använda, använd de...

Läs hela inlägget på Skolappar.nu!

Swift Playgrounds – Lär dig programmera

$
0
0
Swift Playgrounds är en kostnadsfri app som låter eleverna dyka in i programmeringens värld. Här får eleverna på ett lekfullt sätt genom att styra figuren Byte lära sig grunderna i programmering i...

Läs hela inlägget på Skolappar.nu!

IntoWords – Läs- och skrivverktyg med inbyggd ordprediktion

$
0
0
Ett verktyg för dig som vill skriva och läsa med uppläsningsstöd och ordprediktion.

Läs hela inlägget på Skolappar.nu!

Oribi Writer – Enkel ordbehandlare med rättstavningsstöd utöver det vanliga

$
0
0
En enkel ordbehandlare med grym rättstavningsfunktion som datorprogrammet Stava Rex. I appen kan du arbeta som i en ordinär ordbehandlare med den funktionaliteten samt få tillgång till...

Läs hela inlägget på Skolappar.nu!

BLACK FRIDAY – Prissänkta appar den 25 november

$
0
0
BLACK FRIDAY infaller den 25 november 2016. På denna dag finns det ovanligt många prissänkta appar för barn. Här är Skolappars tips kring de bästa erbjudandena för iPhone, iPad och Android.

Läs hela inlägget på Skolappar.nu!

Post-it Plus – Dina noteringslappar digitalt på surfplattan

$
0
0
Post-it Plus är appen som digitaliserar dina handskrivna post-it-lappar!

Läs hela inlägget på Skolappar.nu!

Tiokompisar – Vilka talpar bildar summan 10?

$
0
0
Träna på tiokompisar, enskilt eller med vänner i olika småspel.

Läs hela inlägget på Skolappar.nu!

AppWriter Pro – Din skriv- och läshjälp

$
0
0
AppWriter Pro är det verktyg som de flesta skoldatatek rekommenderar till elever i behov av hjälp med uppläsning och skrivning, till exempel vid andraspråksinlärning eller inlärning av ett modernt...

Läs hela inlägget på Skolappar.nu!

Sensavis Visual Learning Tool – Levandegör kunskap med 3D-visualiseringar

$
0
0
Sensavis Visual Learning Tool används för att individanpassa lärandet och aktivera eleverna genom att arbeta med interaktiva och levande 3D-visualiseringar. Ledorden är visa, skapa och aktivera. När...

Läs hela inlägget på Skolappar.nu!

iOS 11 – Nya funktioner för skola och förskola

$
0
0
Apple kommer att släppa sitt nya operativsystem iOS 11 i höst, men redan nu har de gått ut med information om vilka nyheter som är att vänta, och det är fantastiska funktioner för skola och förskola!...

Läs hela inlägget på Skolappar.nu!

Lifeliqe – Ger möjlighet att utforska 3D-modeller och uppleva virtuella miljöer

$
0
0
LifeLiqe har över tusen 3D-modeller och några VR-upplevelser där materialet efterliknar verkliga objekt och miljöer. Det kan vara en växtcell med sina organeller eller ett besök hos en stegosarus som...

Läs hela inlägget på Skolappar.nu!

Lära läsa – Fokus på läsförståelse för de yngre eleverna

$
0
0
I appen "Lära läsa" är läsförståelse på meningsnivå i fokus. Följ 10 charmiga karaktärer som t ex ormen Ola och bilen Bert och matcha mening och bild. Detta är en app som passar för de yngre eleverna...

Läs hela inlägget på Skolappar.nu!
Viewing all 18 articles
Browse latest View live